Search This Blog

Tips Perkahwinan

he is my besfren who married early than me. muahahaha

orang cakap, kalau taknak gemuruh time akad nikah, duduklah sebelah member yg akad nikah sebelum tu. hehehe


uihh.. lama tak berblog.. sibuk ajar orang blog.. sampai aku sndr lupa nak update blog... tp tak lama dah.. bulan 4 ni adalah bulan terakhir untuk ajar org kampung berblog secara percuma.. lepas ni, aku akan ajar jg... tp berbayar la.. ;o)

oh ye. ni dah bulan MAC. setiap tahun, dalam blog, friendster, facebook, myspace dan semua social web yg aku pernah ada, pastinya aku akan buat countdown untuk besday aku...

tapi tahun ni, agak berbeza. sbb tahun ni, sempena besday aku, serentak dgn pengakhiran zaman bujang aku. erm.. tepat pada umur 27 tahun, aku akan ada peneman hidup. yang selama ni, aku merantau dari pahang ke perak.. dari perak ke melaka.. dari melaka ke KL... dan dari KL ke pahang semula... akhirnya perempuan pahang juga yang akan ada disamping aku....

oleh sebab ni bulan perkahwinan aku... aku nak kongsi 1 tips perkahwinan... banyak tips perkahwinan.. anda boleh google. hehehehe

Di dalam perkahwinan terdapat rahsianya yang tersendiri. Ianya terdiri daripada 7 rahsia utama yang dikongsikan oleh Dato’ Ismail Kamus, seorang perunding motivasi dan penceramah bebas serta seorang pengamal perubatan Islam.

1. Sunah para nabi dan rasul
Perkahwinan dianggap sebagai salah satu daripada sunah para nabi dan rasul. Firman Allah SWT yang bermaksud,
“Demi sesungguhnya Kami (Allah) telah mengutus beberapa rasul sebelum kamu dan Kami menjadikan untuk mereka isteri-isteri dan keturunan.” (Surah Al-Ra’d: 38)

2. Zuriat keturunan
Kurniaan nikmat Allah kepada hamba-hambaNya agar menerusi perkahwinan akan lahir pula zuriat keturunan yang beriman dan bertakwa yang akan memakmurkan bumi Allah SWT.

3. Suatu ibadah
Perkahwinan dianggap sebagai suatu ibadah yang dapat menyempurnakan setengah daripada agama seseorang, dengannya dia dapat bertemu Allah dalam keadaan suci dan diredai. Al-Baihaqi r.a. meriwayatkan hadis daripada Rasulullah SAW bermaksud,
“Apabila telah berkahwin seseorang hamba itu, maka dia telah memenuhi separuh agamanya. Maka bertakwalah dia kepada Allah pada separuh yang belum disempurnakan lagi.”

4. Bertanggungjawab
Galakan nikah kahwin meliputi semua lapisan masyarakat termasuk yang miskin. Islam ingin mengikis rasa takut, tidak mampu memikul tanggungjawab terhadap isteri dan anak-anak kerana Allah menjamin rezeki mereka.
Ini diperkuat oleh hadis yang diriwayatkan daripada Rasulullah SAW yang bermaksud,
“Sesiapa yang meninggalkan perkahwinan kerana takut kemiskinan maka ia bukanlah daripada golonganku.”

5. Memelihara maruah
Sebaik-baik jalan untuk memelihara maruah kesopanan diri seseorang ialah melalui perkahwinan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,
“Wahai para pemuda, sesiapa yang mampu berumah tangga, hendaklah ia berkahwin, kerana dengan berbuat demikian dapat menundukkan penglihatan dan memelihara kehormatannya. Sesiapa yang tidak mampu, hendaklah dia berpuasa, justeru puasa itu dapat mengekang keinginan batiniah (nafsu syahwat).”

6. Menyuburkan perasaan keibubapaan
Dapat menyuburkan perasaan keibubapaan dalam memberi perlindungan, pendidikan dan kesejahteraan kepada anak-anak.

7. Disiplin rumah tangga
Melalui perkahwinan wujud disiplin rumah tangga melalui pengagihan tugas suami isteri, ibu dan bapa yang membawa kepada disiplin dan kesejahteraan keluarga serta masyarakat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Karim Kicasso said...

kahkahkah! kita tgk nnti ko berdebar ke x? hahaha